اختلالات رشد
کمبود هورمون رشد و علل آن
اختلالات رشد
هورمون رشد
کمبود هورمون رشد و علل آن
کمبود هورمون رشد چیست؟
کمبود هورمون رشد وقتی اتفاق میافتد که بدن کودک شما مقدار کافی از این هورمون را تولید نمیکند. هنگامی که این اتفاق رخ میدهد، رشد کودک کند میشود. بهتر است کمی در مورد اجزایی از بدن که در فرآیند رشد نقش دارند، صحبت کنیم.
برای اینکه کودک به درستی رشد کند، بایستی غدهای به نام غده هیپوفیز، به اندازه کافی هورمون رشد تولید کند. غده هیپوفیز در قاعده مغز، درست در مرکز جمجمه و زیر هیپوتالاموس واقع شده است. غده هیپوتالاموس مسئول برخی عملکردهای بدن است که ما در کنترل آنها نقشی نداریم، مانند: تنظیم دمای بدن و آزاد شدن هورمونها.
غده هیپوفیز دو قسمت دارد: قسمت جلویی که به آن لوب پیشین میگویند و قسمت عقبی که به آن لوب پسین میگویند. هیپوتالاموس به هر دو لوب غده هیپوفیز دستور میدهد و به آنها میگوید که چه زمانی هورمونهای خود را آزاد کنند.
بسیاری از عوامل روی آزاد شدن هورمون رشد از غده هیپوفیز تاثیر میگذارند، که عبارتند از:
استرس بالای فیزیکی و روانی
ورزش
خواب
تغذیه
افزایش میزان فاکتور رشد شبه انسولینی (IGF-1)
مقدار قند خون پس از غذا
مقدار هورمونهای دیگر بدن
داروهای تجویزی
علل کمبود هورمون رشد
وقتی در مورد عوامل کمبود هورمون رشد صحبت میکنیم، معمولا دو واژه مهم به کار میرود که عبارتند از: مادرزادی و اکتسابی.
اختلال مادرزادی به این معنی است که مشکل از بدو تولد وجود داشته است. این موضوع میتواند ناشی از یک اختلال ژنتیکی باشد، که در تشکیل غده هیپوفیز که مسئول ترشح هورمون رشد است، مشکل ایجاد کرده است.
اختلال اکتسابی به این معنی است، که اختلال در مراحل بعدی زندگی ایجاد شده است و به عبارت دیگر کودک با اختلال به دنیا نیامده است. برای این اختلال علل مختلفی وجود دارد که عبارتند از:
- وجود تومور در غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس
- آسیب به غده هیپوتالاموس یا هیپوفیز در اثر رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن
- آسیب فیزیکی به سر که باعث آسیب مغزی شده است.
- مننژیت (عفونت دستگاه عصبی مرکزی)
بعضی اوقات پزشکان نمیتوانند علت مشخصی برای کمبود هورمون رشد پیدا کنند. در این شرایط از واژه اختلال ایدیوپاتیک استفاده میشود.
اختلالات رشد
سایر اختلالات رشد
کوچک بودن در زمان تولد
نوزادانی که در زمان تولد بسیار کوچک هستند، مبتلا به اختلال “کوچک بودن در زمان تولد” یا به اختصار SGA هستند. علت این اختلال ممکن است ژنتیکی باشد، برای مثال والدین این نوزادان ممکن است در گذشته دچار مشکل مشابهی باشند. عامل دیگری که ممکن است زمینه ساز این اختلال باشد مشکلاتی است که در حین حاملگی برای جنین اتفاق میافتد. داروی سیناتروپین میتواند به عنوان یک گزینه درمانی برای آن دسته از نوزادانی که تا سن 2 یا 4 سالگی نیز به رشد مناسب نمیرسند، توسط پزشک تجویز شود.
سندرم ترنر
سندرم ترنر یک اختلال کروموزومی است که موجب تغییر در روند تکاملی دختران میشود. از هر 2500 تولد دختر در سراسر جهان یک نفر به سندرم ترنر مبتلا میشود.
دختران مبتلا به این سندرم معمولا قدی کوتاهتر از حد متوسط دارند، به علاوه به خاطر عدم عملکرد صحیح تخمدان این افراد معمولا مشکل ناباروری دارند. دختران مبتلا به سندرم ترنر معمولا در سه سال اول زندگی خود قد طبیعی دارند، اما پس از آن سرعت رشدشان آهسته میشود.
از سایر نشانههای افراد مبتلا به این سندرم میتوان به وجود پوست اضافی در گردن، تورم دستها و پاها، اختلالات اسکلتی و مشکلات قلبی و کلیوی اشاره کرد. تجویز داروی سیناتروپین در افراد مبتلا به سندرم ترنر به آنها کمک میکند تا بتوانند رشد قدی مناسبی داشته باشند.
نارسایی مزمن کلیوی
حدود دو سوم کودکانی که مشکل نارسایی مزمن کلیوی دارند ممکن است اختلال رشد داشته باشند. این اختلال رشد میتواند علل مختلفی مثل کم خونی، سوء تغذیه، کمبود ویتامین D و … داشته باشد. در صورتی که پس از درمان این علل زمینهای مشکل اختلال رشد کودک برطرف نشد، پزشک ممکن است برای کودک داروی سیناتروپین را تجویز کند. مصرف این دارو باعث میشود تا کودکان مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی بتوانند رشد قدی مناسبی داشته باشند.
در تمامی مراحل پشتیبان بیماران خود هستیم.
در صورتی که تحت درمان با داروی سیناتروپین هستید، میتوانید از خدمات ارکید لایف بهرهمند شوید.
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت زیست ارکید فارمد است | ©1397